Henstilling fra Styret om samarbeid ved vedlikehold

 

Styret har på styremøte behandlet den åpenbare mangel på kommunikasjon mellom naboer ved beising av husvegger. I rekkehusområdet vårt står to og to hus sammen mellom betongskiller og disse bør beises samtidig, og med samme farge. I dag er det store forskjeller når det har vært beiset, store skiller midt på vegger, ulike fargenyanser og dette ser mildt sagt ikke bra ut.

 

Refererer her igjen til reguleringsplan S-4234:Fargevalget skal gjelde en hel rekke av boligene”.

 

Vi vet at slike elementer har betydning når vårt boområde skal verdifastsettes gjennom salg av boliger, vurdering av eiendomsmeglere, generell oppgradering etc.

 

Dette er ikke et pålegg, men en henstilling om enkle tiltak som kan gjøre området vårt penere og mer attraktivt.

 

 

Med vennlig hilsen

for styret i Øvre Haukåsen Velforening

 

Kenneth Tveito

formann

 


 

Tips om radonmåling fra Espen Wium OMV154/154B
 

Målingene er gjort med sporfilm fra Radonlab, som ble omtrent like billig som tilbudet fra kommunen dersom man er medlem i Huseiernes Landsforbund.

 

 



 


 

”Vedlikeholdstips”

Fra : Kenneth Tveito OMV 22.

 

Fjerning av parafintank i kjeller.

 

Jeg har installert varmepumpe og ny vedovn  og dermed kuttet ut parafinbrenneren. I denne forbindelse så har jeg fjernet parafintanken i kjelleren. Dette var en relativt enkel operasjon som jeg gjerne vil tipse andre om. Det finnes et svensk firma, Tankdemontering AB, som er i Norge hver fjerde uke og disse har en internettadresse : www.tankdemontering.com og telefon 00 46 581 500 70 (Wohlgart Andersson)

 

Prisen for  å tømme tanken (uansett om den inneholder 100 eller 1000 liter væske), skjære de opp og fjerne den er kr. 5.000.- + mva. I mitt tilfelle så snakket jeg med to andre naboer og ved tre tanker var vi nede i kr. 4.000.-+ mva. Dette er halv pris av hva tilsvarende norske selskaper skule ha.

 

Tanken er hos de fleste bygget inne i ”et rom” som er lett å rive ned. Denne består av lettbetong-elementer og fjernes enkelt. Dette må selvsagt gjøres på forhånd. Som en indikasjon på hvilket arbeid det er så bruke jeg 20 minutter på å få veggen ned og 30 minutter på å bære delene opp av kjelleren.

 

Tankdemontering AB kom med 3 mann og stor lastebil. De tømte tanken for rester av parafin, skar ut en stor luke i forkant. Deretter helte de pellets i bunnen for å suge opp rester av væsken. Deretter ble pellets fjernet og tanken skjært opp og fjernet. Hele prosessen tok i underkant av to timer.

 

Det lukter ”litt” parafin etterpå, men med god utlufting var dette borte etter 2-3 timer.

 

Jeg vil også legge til at Tankdemontering AB innehar alle nødvendige sertifikater for denne type jobb.

 

Jeg har også noe nyttige tips vedr. valg av varmepumpe dersom noen ønsker dette.

 

Med vennlig hilsen

Kenneth Tveito

Ole Messeltsvei 22

 

 


Vedlikeholdstips ved Frode Myklebostad

 

Nedenstående må ikke betraktes som noen form for produktreklame.
Anbefalingene er kun gitt med utgangspunkt i egen erfaring og ment som en god veiledning.


Endevegger og andre murer i betong:

Etter at beboere har kjørt flere runder med diverse maling for mur, har det vist seg at dette ikke holder lenge før det flasser. Grunnen til dette er at malingen blir for tett. Som kjent vil en betongmur ”svette” hele sin levetid. Denne fuktigheten må ut, og hvis overflaten ikke er diffusjonsåpen, vil fuktigheten sørge for å komme seg ut allikevel ved å avstøte malingen.

 

Derfor må vedlikeholdet utføres med en sementbasert diffusjonsåpen overflatedekking. Eventuelle algevekster på veggen (fremstår som rødaktige flekker) vil drepes av den sementbaserte påføringen da denne er alkalisk (motsatt av sur).

 

Jeg (og flere som har gjort det samme) har god egen erfaring med Hey’di Hvit (pulver som blandes ut i vann) som påføring på betongmur. Den har meget god vedheft og er fullstendig dekkende med 2 strøk. Jeg påførte dette på min endevegg i 2003 og gjentok det først i 2013, og det har overhodet ikke flasset og er like fint dekkende. På eksisterende murer som er sprutpusset, anbefales det å påføre med malerull, den litt lodne typen som er blå. Massen skal utblandet være som en tykk suppe. Husk at den skal stå i ca 15 min. før den brukes, da den tykner litt etter utblanding. Er den da etter 15 min. litt for tykk, blandes det bare inn litt mer vann. Bruk el.drill med visp. Det er lurt å bruke trykkspyler for å vaske vekk løs skitt før behandling, men IKKE bruk såpe og ikke påfør på klissvåt vegg, da blir det bare klin.


Beis på husene:

Opprinnelig er alt utvendig treverk beiset med BUTINOX oljebeis nr. 0520 Tjærebrun.

Dette er IKKE en dekkbeis.

På nytt treverk (ved utskiftinger eller nybygg) anbefales det å bruke TREBITT oljebeis på første strøket. Denne har veldig god vedheft, også på høvlet trevirke og er kanskje den beisen som sitter best på trykkimpregnert trevirke (igjen egen erfaring). Be om å få beisen blandet til samme fargekode som Butinox nr. 0520, da den originale Trebitt tjærebrun går mer mot rødt og vil skille seg ut i farge.


Vinduer:

Opprinnelig var disse beiset med samme beis som huset, men pga. at vinduene er glatte (høvlet), fremsto disse som lysere. Dette varte ikke lenge. Etter noen år i vær og vind sprekker treverket og derved blir det mer sugende og beisen blir mørkere. Etter hvert blir dette nesten helt likt husfargen. Da fremstår det ikke pent lengre, men mørkt og trist.

 

I løpet av de siste årene er det mange som har skiftet vinduer og benyttet seg av dagens mulighet til å få disse ferdig beiset, gjerne da i hvitt. Dette ser veldig tiltalende ut og hever helhetsinntrykket av huset.

 

Dersom noen har skiftet til brune vinduer noe tidligere og ønsker å få disse hvite uten å skifte vinduer igjen, er det veldig enkelt å male dem.

Bruk da en hvit oljedekkbeis. For eksempel vil Drygolin (oljedekkbeis) 001 Hvit, gi et veldig bra resultat. Legg på 2-3 strøk for å få god dekning mot det brune. Sørg bare for å beise kun vindusrammen, IKKE omrammingen. Se på vinduene til en av naboene som har kjøpt ferdig malte vinduer, så ser du hvor mye treverk som skal være hvitt.


Da gjenstår det bare å ønske lykke til og ta gjerne kontakt (e-post eller tlf.) hvis det skulle være noe som er uklart. Jeg lover å være tilgjengelig.